Gázkészülékek kiválasztása, beazonosítása

Alapvetően a gázkészülékek égéstermék elvezetése három csoportba osztható, csoportosításuk is ennek megfelelően történik. Ez azért van, mert biztonsági szempontból a keletkező égéstermék a legfontosabb tényező.


1.Nyílt égésterű, égéstermék elvezetés nélküli, „A” típusú készülékek.
Legjellemzőbb képviselőjük a gáztűzhely. A keletkező égéstermék a helyiség légterébe kerül. Nagyszámú elterjedésük ellenére önállóan balesetet ritkán okoznak, ez annak a ténynek köszönhető, hogy viszonylag kis teljesítményűek és szakaszosan működtetik őket.
Az előző szerencsés állapot könnyen felrúgható, ha szabálytalanul nyitott sütőégővel, minden bekapcsolt főzőégővel folyamatosan fűtésre használunk egy tűzhelyt.Ez egy életveszélyes állapot!
tuzhely


2. Nyílt égésterű, égéstermék elvezetéssel rendelkező ” B” típusú készülékek.
Az égéshez szükséges levegő a helyiség légteréből származik, az égéstermék optimális esetben a kéményen keresztül a külső térbe távozik.
Az optimális eset azt jelenti, hogy kialakul a kéményhuzat. Mindenki számára egyszerűen megérthető a huzat kialakulása. Valahol be kell jönni az égési levegőnek, és máshol távoznia kell az égésterméknek. Ez egy nagyon sérülékeny folyamat, gyakran sérül is, ezért ezek a készülékek jelentik a legnagyobb veszélyt, még abban az esetben is, ha a berendezések telepítése teljesen szabályszerű! Többek közt a külső hőmérséklet, a széljárás szerencsétlen megváltozása, időszakos vagy tartós égéstermék visszaáramlást okozhat. Szabályos telepítés esetén ennek a problémának a kivédésére a készülékekbe szerelt visszaáramlás érzékelők, és az utólag elhelyezhető szénmonoxid riasztók szolgálnak.
Fokozottan jelentkezik a veszély ha szabálytalanságok is előfordulnak a rendszerben.
Ezek közül a leggyakoribbak:
– Az égési levegő utánpótlás megakadályozása fokozott légtömörségű ( jellemzően műanyag) nyílászárók beépítésével, vagy a meglévő nyílászárók utólagos tömítése különböző módszerekkel.
– Az eredeti állapothoz képest megépített rendszer szabálytalan átalakítása, szellőző nyílások letakarása, füstcsövek, a helyiség funkciók megváltoztatása.
– Egyébként biztonságos légellátáskor, a kéményhuzatot nagyságrendileg felülmúló teljesítményű páraelszívó, központi porszívó, szellőző berendezés beépítése és üzemeltetése.
nagykemeny

nagykemeny2


3. Zárt égésterű ” C” típusú készülékek.
Az égés folyamata a belső tértől hermetikusan elzárt. Szabályos szerelés, rendszeres karbantartás esetén a szén-monoxid mérgezés ezeknél a készülékeknél kizárt.

 

nagy1nagy2

Amennyiben felismeri készülékének kialakítását,vagy annak égéstermék elvezetését, kattintson a képre. A készülék gyártmánya nem fontos, a lényeg az, hogy az égéstermék elvezetés megoldása azonos legyen. Ha nem tud dönteni küldjön egy fényképet, segítünk.